Το Σαολίν "Τσι Να" 少林 擒拿 (Qinna) είναι το όνομα για διάφορες κοινές αμυντικές τεχνικές "κλειδώματος" και "χειραγώγησης" που βρίσκονται σχεδόν σε κάθε στυλ των κινεζικών πολεμικών τεχνών και είναι ένα πολύ σημαντικό συστατικό του παραδοσιακού Σαολίν Γου Κουνγκ. Το ίδιο το όνομα σημαίνει να "αρπάξει" (擒qin) και να "κρατήσει τον έλεγχο" (拿 na) . Είναι μια τεχνική με την οποία ένας επιτιθέμενος μπορεί να εξουδετερωθεί χωρίς να υποστεί μόνιμη σωματική βλάβη ή βιώνει υπερβολικό πόνο. Η ένταση και η διάρκεια της δυσφορίας αισθάνεται ένας εισβολέας που ελέγχεται απόλυτα από έναν εμπειρογνώμονα του Τσι Να, το καθιστά ιδανικό για την τεχνική της άμυνας έναν ένα βουδιστή μοναχό. Για το λόγο αυτό, το Τσι Να είναι μια πολύ ανεπτυγμένη μορφή τέχνης του Σαολίν Γου Κουνγκ.
Σχεδόν κάθε κίνηση από ένα σύνολο πυγμαχίας- φόρμας (Tao Lu 套路) στο Σαολίν περιέχει τρεις διαφορετικές μορφές εφαρμογές - Γιονγκ Φα (Yong fa用法).
- Χτυπήματα (Da 打)
- Ρίψεις (Shuai 摔)
- Αρπαγή & Έλεγχος (Qinna 擒拿)
Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να ερμηνευθεί ως μια πιθανή εφαρμογή χτυπήματος, ρίψης, ή ελιγμού κλειδώματος, ως μια αμυντική στάση ή ενέργεια, ή ένας συνδυασμός και των δύο, επίθεσης και άμυνας.
Οι Τσι Να τεχνικές δεν είναι μόνο το γνωστό "κλείδωμα", αλλά περιλαμβάνει πέντε βασικές πτυχές, που είναι γνωστές ως οι "Πέντε Αρχές Τσι Να" (Wu Qinna Yuan Ze 五擒拿原则) όπου περιγράφονται παρακάτω.
Πέντε Αρχές Qinna
- Μυϊκός & τενοντικός διαχωρισμός, "Φεν Τζιν" (Fen Jin 分筋). Υπάρχουν δύο πτυχές Φεν Τζιν. Το πρώτο είναι "πιάνοντας σφικτά" - Τζούα Τσιν (Zhua Jin 抓紧). Το Τζούα Τσιν εφαρμόζεται με τα δάχτυλα που « τσιμπούν» και διαχωρίζουν τους μυς και τους τένοντες του σώματος του αντιπάλου, προκαλώντας έντονο πόνο. Τα στυλ μιμητισμού ζώων όπως η "Πυγμή του Τίγρη" (Hu Quan) ή το "Νύχι του Αετού" 鹰爪拳 (Ying Zhao Quan) κάνουν συχνή χρήση της δεξιότητας Τζούα Τσιν. Για να είναι αποτελεσματικά τα δάχτυλα πρέπει να είναι πολύ ισχυρά. Η ενίσχυση των δακτύλων και το κράτημα γίνεται με διάφορες ασκήσεις όπως push-ups με δάκτυλα, άρση βαρών με βαρέα βάζα γεμάτα με άμμο (τα χέρια να κρατούν το χείλος). Η δεύτερη πτυχή του Φεν Τζιν είναι "πιέζοντας τις κοιλότητες" Να Σούε 捺穴 (Na Xue), που επιτίθεται στα σημεία πίεσης μεσημβρινών κυκλοφορίας του Τσι 气 (Qi).
- Εξάρθρωση οστών, "Νιου Γκου" 扭骨 (Niu Ku). Είναι τεχνικές οι οποίες, όταν εφαρμόζονται σε πλήρη ισχύ μπορεί είτε να εξαρθρώσει να προκαλέσει θραύση των οστών, ή να βλάψει τους συνδέσμους, τους μύες και τους τένοντες γύρω από το κόκαλο. Ωστόσο, εφαρμόζεται με ελάχιστη δύναμη στον αντίπαλο ώστε να μπορεί να ριχτεί προς το έδαφος και μείνει κάτω χωρίς περαιτέρω ζημία.
- Απόφραξη αναπνοής, "Πι Τσι" 闭气 (Bi Qi). Πι Τσι σημαίνει κυριολεκτικά "να κλείσει ή να σφραγίσει τον αέρα", ή την ζωτικής σημασίας ανάσα. Αυτό γίνεται μέσα από χτύπημα, συμπίεση, ή κλείδωμα του λαιμού. Ο ρυθμός αναπνοής μπορεί επίσης να διακοπεί από κτύπημα στο ηλιακό πλέγμα, στη μασχάλη ή στα πλευρά προκαλώντας στους μύες απότομη συστολή και στην συνέχεια σπασμό των πνευμόνων. Το αποτέλεσμα θα είναι η προσωρινή διακοπή της αναπνοής, όπου συνήθως έχει σαν αποτέλεσμα την ανάσχεση της περαιτέρω επίθεσης από τον αντίπαλο καθώς και το άνοιγμα για την ευκαιρία απόδρασης.
- Φραγή φλεβών και αρτηριών, "Τιάν Μάι" 点脉 (Dian Mai). Το Τιάν Μάι είναι ένα πολύ επικίνδυνο στοιχείο του Τσι Να. Χρησιμοποιείται για να εμποδίσει την κυκλοφορία του αίματος, Οι Τιάν Μάι τεχνικές μπορεί να διαταράξουν την μυϊκή λειτουργία, να προκαλέσουν απώλεια των αισθήσεων, που ενδεχομένως να αποβεί μοιραία. Για το λόγο αυτό, οι τεχνικές αυτές συχνά δεν διδάσκονται ανοιχτά. Ένας μαθητής, ο οποίος μαθαίνει Τιάν Μάι πρέπει να είναι υψηλής ηθικής. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείται με σωστούς συνδυασμούς, το Τιάν Μάι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία ασθενειών καθώς και να ανακουφίσει τον πόνο.
- Πίεση κοιλοτήτων "Τιαν Σούε" 点穴 (Dian Xue). Οι κοιλότητες εδώ είναι γνωστά ως σημεία πίεσης, ή κανάλια του Τσι 气 (Qi) σε όλο το σώμα. Επίθεση σε αυτά τα σημεία μπορεί να είναι μοιραία.Τα κανάλια αυτά διέπουν ολόκληρο το σώμα, την λειτουργία του μυαλό, την κυκλοφορία του αίματος, τη συντήρηση των οργάνων και το ευαίσθητο βιο-σύστημα, όπως την καρδιακή λειτουργία και την νευροφυσιολογία. Αυτοί τα κανάλια είναι περάσματα μέσω των οποίων ταξιδεύει η ζωτική ενέργεια. Αν παρεμποδιστεί η ζωτική ενέργεια σε αυτά τα σημεία, μπορεί να συμβεί στο σώμα μια ενεργειακή ανισορροπία με αποτέλεσμα να προκληθεί ασθένεια, εγκεφαλική βλάβη, ή ακόμα και θάνατος. Το Τιάν Σούε είναι το υψηλότερο επίπεδο του Τσι Να. Δεν απαιτεί ιδιαίτερη σωματική δύναμη, αλλά μια βαθιά γνώση του μεσημβρινού συστήματος του Τσι καθώς και της "Μεταβίβασης Ενέργειας".
Οι δάσκαλοι του Τσι Να
Ο γέροντας Σαολίν
Σι Σου Σι 释素喜 (1924-2006) ήταν άρτια εκπαιδευμένος στο Τσι Να και κατείχε και τις Πέντε Αρχές του Τσ Να. Ο σεβάσμιος Σι Σου Σι ασκούνταν καθημερινά για την ενίσχυση των δακτύλων του, γεμίζοντας τρεις σακούλες μία με δημητριακά, μία με άμμο και μία με μεταλλικά σφαιρίδια, όπου τοποθετώντας τες σε ένα παγκάκι, τις χτυπούσε με τον αντίχειρα και τα μεσαία δάχτυλα, ή βύθιζε τα δάχτυλά του μέσα. Συχνά ασκούνταν σε αυτά έως ότου τα δάχτυλα πρήζονταν και γίνονταν κόκκινα. Το 1943, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του, 28ης γενιάς Σαολίν μοναχού Σι Τζεν Σου 释贞绪 (Shi Zhen Xu 1893-1955), ο σεβάσμιος Σι Σου Σι σπούδασε την τέχνη της Ντιάν Σουέ (Dian Xue) πάνω σε ένα ξύλινο ομοίωμα, στο οποίο ήταν λεπτομερώς χαρτογραφημένοι οι Μεσημβρινοί του Τσι και τα σημεία πίεσης. Τα 36 θανατηφόρα σημεία, τα 18 σημεία παράλυσης και τα 64 σημεία υγειονομικής περίθαλψης (σύνολο 118). Εντός ενός έτους ο Σι Σου Σι είχε εκπαιδευτεί επιμελώς και είχε αντίληψη όλων των 118 σημείων.
Το Τσι Να είναι μια πολύ εξειδικευμένη ικανότητα του Σάο Λιν Γου Κουνγκ. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως τεχνική άμυνας και η πίεση που εφαρμόζεται πρέπει να είναι μόνο όση είναι απαραίτητη να διακοπεί η μαχητική ικανότητα του εισβολέα. Η πραγματική ικανότητα έγκειται στην ικανότητα να εξουδετερώσει έναν επιτιθέμενο χωρίς να προκληθεί μόνιμη σωματική βλάβη ή υπερβολικός πόνος. Οι τεχνικές Τσι Να πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή. Στην καλύτερη περίπτωση, το Τσι Να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική μέθοδος για την ανακούφιση των μυών, των τενόντων και των αρθρώσεων του ασθενή. Εάν, ωστόσο, κριθεί απαραίτητη μια ατυχή αναμέτρηση με έναν εισβολέα, το Τσι Να είναι ο προτιμότερος τρόπος για την εξουδετέρωσή του χωρίς μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις σωματικά. Με αυτό τον τρόπο, ο επιτιθέμενος θα έχει την ευκαιρία να αναλάβει γρήγορα τις δυνάμεις του και να νουθετηθεί σοφά. Για να επιτευχθεί αυτό το επίπεδο, ωστόσο, χρειάζεται πολλά χρόνια εκπαίδευσης κάτω από ένα εξειδικευμένο και έμπειρο δάσκαλο.